Če želite razviti intuicijo in modrost, potrebujete čuječnost

Si želite, da bi lahko jadrali skozi življenje polni modrosti in da bi vas intuicija vodila preko vseh morebitnih preprek? Če menite, da je to za vas nedosegljivo, pomislite ponovno – oboje je že v vas, naučiti pa se morate, da jima prisluhnete.

Mateja Lenarčič, 9.9.2022, Viva, Medicina in ljudje

Kaj sploh je modrost? Na to vprašanje je možnih več odgovorov. Pogosti sinonimi za modrost so razsodnost, vpogled in zaznavanje. Drugi menijo, da je modrost nekaj, kar je pridobljeno z bogatimi izkušnjami in starostjo. Zame je veliko bolj preprosto – je glas v vsakem od nas, ki nam pomaga razumeti izbiro in izbrati odločitev, ki je ravno prava v tem trenutku. Ko sledimo svoji lastni modrosti, občutimo njen učinek. Prisoten je občutek miru v sebi, tudi ko je izbira težka, občutek dobrohotnosti ter delovanja v korist sebe in drugih.

Ena od opredelitev notranje modrosti je, da je to spoznanje, ki izhaja iz umiritve uma, opustitve ega, opustitve prepričanj o tem, kakšne bi morale biti stvari, ter poslušanje in občutenje, kaj se zdi resnično prav. Ko ste enkrat povezani s svojo notranjo modrostjo, po tem, kako se počutite, veste, kaj morate narediti. Ta modrost je lahko miren, spokojen občutek ali strasten, električen občutek, ki vodi do globljega občutka, kaj je najbolje v tem trenutku. Življenje iz tega stanja nas osvobaja in odpravlja omejitve lastnih in tujih prepričanj.

Intuitivna modrost je lahko v obliki navdihujočih misli, občutkov ali celo podob. Pri tem nam pomaga čuječnost, da se povežemo s temi mislimi, občutki in slikami ter jih ločimo od notranjega nemira, dvomov in egoističnih kapric. Naučiti se poslušati lastno modrost je veščina, ki jo lahko gojimo. To je proces, ki je preprost, vendar ni enostaven. Potrebna je potrpežljivost in doslednost. Potrebno je, da si vzamemo čas zase, se ustavimo od svoje vsakodnevne prezaposlenosti in se naučimo nekaj časa biti v svoji dobri družbi.

Kako do intuitivne modrosti?

Prvi korak pri razvijanju sposobnosti poslušanja lastne modrosti je, da razvijamo dnevno prakso čuječnosti in vadimo določene tehnike meditacije. Pri tem lahko pomaga tečaj čuječnosti in trening tehnik MBSR »Mindfulness-Based Stress Reduction«, kjer vodeno vadite korak za korakom. Za začetek z dnevno meditacijo vsaj 10 minut. To je začetek učenja, kako biti bolj prisoten v svojem življenju in videti, kaj je dejansko tukaj (ne tisto, kar smo mislili, da je tukaj, ali si želimo, da bi bilo tukaj).

Drugi korak je, da se naučimo okrepiti prirojeno zmožnost svojih možganov za refleksijo. Nedvomno so vas naučili uporabljati zmogljivost svojih možganov za analizo. Toda to je le del zgodbe. Refleksija je drugi del. V refleksiji ne iščemo odgovora z razmišljanjem, ampak vadimo tako, da nekaj časa sedimo z vprašanjem npr. Kaj naj počnem, da bom notranje zadovoljen/a? Kaj želim nadgraditi ali izraziti? Kakšna je inovativna rešitev? itd. in nato poslušate odgovore, ki se pojavijo – ne le hiter reaktivni odgovor, ki se prvi pojavi, ampak odgovori, ki morda živijo globlje … v vaši modrosti.

Kot velja za vsak trening prirojenih kapacitet našega telesa, krepitev prirojenih kapacitet našega uma, kot je refleksija, potrebuje prakso. Modrost razvijamo tako, da se podamo na izkustveno potovanje. Intelektualno razumevanje ni dovolj. To potovanje pa zahteva, da se najprej urimo v čuječnosti.

Bistvo čuječnosti ni v tem, da se znebimo svojih misli, temveč v tem, da se jih naučimo spretno videti. Treniramo um in intelekt za jasno in razločno videnje in jasne misli. V življenju moramo namreč tudi načrtovati, razmišljati, organizirati, si predstavljati, ustvarjati itd. Jasne misli so odlično darilo. Naše misli lahko določajo smer, nam prinašajo razumevanje, analizirajo in razločujejo ter nas usklajujejo z življenjem okoli nas.

Ključ do modrih misli je zaznati energijsko stanje za mislijo. Če smo pozorni, bomo opazili, da določene misli sproducira strah. Z njimi bo prišlo tudi oklepanje, togost, nevrednost, obrambnost, agresija ali tesnoba. S prakso čuječnosti in določenimi tehnikami MBSR se naučimo začutiti učinek teh misli na telo in na srce. Ko opazimo to trpljenje, ozavestimo dih in zrahljajmo identifikacijo s temi mislimi. Tega se naučimo z vajo. S tem zavedanjem bo um postal bolj odprt in fleksibilen. S tako prakso se vrnemo k svoji pravi naravi. Zdaj lahko načrtujemo, si predstavljamo, ustvarjamo, vendar iz stanja dobrohotnosti, lahkotnosti in miru v sebi. Ko je namreč prisotna intuicija, smo v pozitivnem stanju in ni prisotna negativna energija.

Načini za povečanje notranje modrosti

Tako kot je mogoče gojiti pogum, optimizem in zavestno prisotnost, lahko gojimo tudi našo povezavo z intuicijo in modrostjo. Pravzaprav ima vsak – vsako telo – to modrost, le pozabili smo poslušati. Načini, kako povečati glasnost tega zaupanja vrednega notranjega glasu:

Meditirajte. Sporočila intuicije so ponavadi tiha – veliko tišja od našega miselnega klepetanja. Ustvarite prostor za raziskovanje, ki se skriva za miselnim analiziranjem in načrtovanjem.

Uporabljajte čute. Intuicijo pogosto imenujemo “šesti čut”, bolj subtilen od ostalih petih. Zato je posvečanje pozornosti našim drugim čutom odličen način za razvoj vse potrebne občutljivosti v to bolj izmuzljivo.

Opazite svoje sanje. Ko je kognitivni um zaposlen, lahko preglasi podzavest – izvir intuicije. Nasprotno, ko spite, se podzavesti odpre prostor, da se razkrije v obliki sanj.

Poizkusite. Imate občutek, da se bo to in to zgodilo, čeprav so napovedi drugačne? Imate občutek, da ima prijatelj dobre novice? Ko imate npr. občutke o tem, kaj bi se lahko zgodilo, jih zapišite in pozneje preverite, ali je bila vaša slutnja res intuicija.

Povežite se s svojim telesom. Intuicija govori skozi telo, zato bolj ko razvijate zavedanje svojega telesa, bolj občutljivi postajate. Če se med sestankom ali odločanjem pojavi neprijeten fizični občutek, bodite pozorni. Se počutite lahko ali težko? Imate slab občutek v črevesju? Lahko je le posledica stresnih odzivov, ki jih aktivira strah, lahko pa je tudi vaša intuicija, ki zvoni glasno in jasno.

Vzemite si odmor. Upočasnite. Preživite dan v udobju, spontano, brez načrtovanega. Ko ste preveč zaposleni, je težko biti občutljiv na tihe glasove intuicije. Poskusite počistiti svoj urnik in preverite, ali se vaša intuicija krepi.

Pojdite v naravo. Biti v naravi – stran od tehnologije in drugih motenj – lahko odpre vrsto intuicije, ki je bila nekoč potrebna, ko smo kot vrsta živeli na prostem in se zanašali na to, da nas bo varovala.

Učite se iz preteklosti. Spomnite se svoje nedavne izkušnje. Preden se je to zgodilo, pomislite, ali ste čutili kakšne občutke, ki so vas nagovarjali v eno ali drugo smer. Morda se spomnite občutka, ki kaže, da nekaj ni v redu. Ali pa ste morda imeli napovedne sanje ali vizijo. Če je tako, ste bili pozorni ali ste se pregovorili? Poskusite se spomniti, kako ste se počutili pred, ob in po izkušnji. Bolj kot lahko pridete v stik s temi tihimi znaki, večja je verjetnost, da jih boste naslednjič slišali in se napotili k njim.

Čutite več (mislite manj). Um misli, intuicija čuti. Če niste prepričani, ali poslušate svoj prestrašeni um ali zaupanja vredno intuicijo, poglejte, ali lahko ločite, ali mislite ali čutite.

Torej, spoznajte sebe, učite se naprej in izzovite sebe. Nehajte spraševati knjige in zvezde. In poslušajte klic svoje duše! Ugotovili boste, da je modrost vedno obstajala in samo čakala, da jo odkrijete.

*Mag. Mateja Lenarčič je direktorica MEDIUS-a, Inštituta za čuječnost in mediacijo, mednarodno certificirana učiteljica MBSR, specializantka TA – svetovalka, trenerka, predavateljica

www.institut-medius.si, info@institut-medius.si, facebook.com/institutmedius

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani Viva, Medicina & ljudje:

https://viva.finance.si/9003607/Ce-zelite-razviti-intuicijo-in-modrost-potrebujete-cujecnost