Dolgotrajna jeza, zamere in bes delujejo kot počasen strup

Mateja Lenarčič, 11.2.2022, Viva, Medicina in ljudje

Neprijetna čustva, kot so jeza, strah in podobno, so seveda do neke meje koristna in potrebna ter, že evolucijsko gledano, namenjena preživetju, a so zelo velik porabnik energije. Pomembno je, da jih ne potlačimo niti se ne utapljamo v njih, ampak si jih dovolimo začutiti in se jih nato naučimo preobraziti v spremembo, kreacijo in notranjo moč. Kako torej iz jeze v kreacijo, spremembe in rešitve?

Ni skrivnost: resnice prihajajo vse bolj in bolj na površje v tem času, tudi o raz­nih prevarah, korupciji in podobno, v katere so vpleteni tudi politiki in »ugledni« ljudje. Človeštvo se tega zaveda bolj kot kadarkoli. Ko se te resnice pokažejo, ljudje pogosto občutimo zamero ali jezo do razmer ali »elitnih« oseb, ki izvajajo različna dejanja, ki vplivajo na našo družbo. Lahko so to načrtovani gospodarski zlomi in razdejanje družbe, politične laži, razni neustavni ukrepi ali karkoli drugega. Pogosto verjamemo, da smo »budni«, ko spoznamo te resnice, in da se je naše zavedanje po svoje razširilo.

V ljudeh pa je čutiti tudi ogromno jeze in naveličanosti glede razmer v svetu, kar buta na površje. In tu je zelo pomembno, kaj narediti z jezo, ko jo začutimo v sebi. Dolgotrajna jeza, zamere in bes namreč delujejo tudi kot počasen strup, ki vsak dan vpliva na naše zdravje in um. Buda je rekel: če gojimo jezo do nekoga, deluje to tako, kot da bi sami spili strup in pričakovali, da bo drugi umrl.

Ne tlačite neprijetnih čustev

Neprijetna čustva, kot so jeza, strah in drugo, so seveda do neke meje koristna in potrebna ter, že evolucijsko gledano, namenjena preživetju, a so zelo velik porabnik energije. Pomembno je, da jih ne potlačimo niti se ne utapljamo v njih, ampak si jih dovolimo začutiti in se jih nato naučimo preobraziti v spremembo, kreacijo in notranjo moč.

V dolgotrajni jezi in zameri se težko resnično povežemo z dobrimi idejami in rešitvami, da bi presegli trenutne razmere in današnje stanje sveta. Jeza namreč zamegli našo ustvarjalnost, inovativen um in sposobnost ustvarjanja resnično drugačnega rezultata.

Ko jeza, zamere in sodbe postanejo utrujajoče in izčrpavajoče, takrat ponavadi ljudje želijo vedeti, kako so lahko resnično svobodni – ne samo v svetu, ampak v sebi. Takrat se začne dogajati globoko prebujanje. Takrat se začne vračati naša notranja moč.

Jeza je vedno zahteva za spremembo

Ko se jeza pojavi in jo začutimo, je to seveda v redu. Ni narobe, da se je pojavila. Najpogosteje nam to čustvo sporoča, da je nekdo prestopil naše meje, da je, na primer, ogrožena neka naša vrednota, da se moramo postaviti zase, določiti drugim mejo skladno s svojimi vrednotami. Jeza je torej vedno zahteva za spremembo, da, na primer, povzroči spremembo vedenja druge osebe.

Občutek jeze torej ni napačen in zgrešeno je misliti, da jeze nikoli ne bi smeli čutiti. A dolgotrajni občutek jeze ni to, kjer želimo biti. Ali smo resnično svobodni ali ne, če nas lahko tako zlahka potegne v jezo?

S prakticiranjem čuječnosti in določenimi tehnikami MBSR (Mind­fulness-Based Stress Reduction) se lahko naučimo, da ostanemo prizemljeni, da nas ne preplavi jeza ali posrka strah, da se ne odzovemo negativno na negativnost, da se naučimo širše pogledati na svet, se soočiti z njim in s seboj, se naučimo zavestno odgovoriti.

Biti v opolnomočenem stanju v stiku s sabo je ključ do spreminjanja sebe in posledično do spreminjanja trenutnega stanja sveta. Več je ljudi, ki se uglasijo s svojo namero biti v stiku s sabo in opolnomočeni, bolj se premikamo proti spremembam. To je naše naravno stanje, v katero se prebujamo.

Zakaj toliko ljudi težko najde mir v sebi?

Na splošno so ljudje jezni na razmere v svetu in ne delajo na svojem »zakaj« ter se ne samosprašujejo, ne raziskujejo. Mediji, ki jih gledajo, in vplivneži, ki jim sledijo, so pogosto polarizirani in jim govorijo, kdo so slabi fantje in zakaj bi jih morali kriviti za vse. Ljudje preprosto ne opazujejo dogajanja okoli sebe in ne uporabljajo te informacije za sprejemanje odločitev o tem, kako ravnati, temveč le opazujejo in postajajo čustveno nabiti in zataknjeni.

Ostajajo zataknjeni in identificirani s svojimi mislimi, čustvi, prepričanji in tistim, kar mislijo, da so, kot samo fizični primerek. S tem hodijo v krogu in ustvarjajo vedno znova isti rezultat.

Ko izberemo pot opolnomočenja …

Ko izberemo pot opolnomočenja, ustvarimo zavedanje iz prostora nevtralnosti, ki nam omogoča, da smo svobodni in se zavestno odzovemo, odgovorimo, namesto da le reagiramo. Z uporabo čuječnosti in različnih tehnik MBSR in tehnik preoblikovanja vzorcev, ki posegajo v naš nevroplastični um, razvijamo stik s sabo, okolico in življenjem kot nečim, kar je manj napeto, bolj tekoče. Razjasnimo si, kakšna želimo, da sta naš svet in naša resničnost. Ustvarimo svojo resničnost, živimo svojo resnico, zavestno življenje in s svojim zgledom se nam na poti opolnomočenja pridružijo tudi drugi.

Če se na dogajanje v svetu ves čas le samodejno odzivamo z jezo, sodbo, obtoževanjem ali zamerami, gre naša moč tistim, ki izvajajo ta dejanja, in v umu bomo izkusili trpljenje.

Sprejmite položaj tak, kot je

Sprememba se bo zgodila, ko razmere sprejmemo take, kakršne so, tudi če se ne strinjamo z njimi, energijo jeze pa preobrazimo v notranjo moč, kreacijo in rešitve. Svojo pozornost in energijo usmerjamo v tisto, kar želimo kreirati, ne v tisto, česar ne želimo.

Ko smo v sozvočju s tem, kdo v resnici smo, ne pa neusmiljeno zatak­njeni v svoja čustva, raztreseni ali razburjeni, smo zelo umirjeni ter miroljubno in dobrohotno navzoči, takrat se uglasimo s svojim polnim potencialom. Lahko vplivamo na to, kar želimo spremeniti, presežemo tisto, kar nas je omejevalo.

Če smo ves čas le jezni, ponavljamo cikle boja, počasi škodujemo sebi in ne vidimo rešitev. Če pa smo informirani in hkrati samoraziskujemo, opolnomočeni in v svojem naravnem stanju, preprosto v zavedanju, kdo v resnici smo, delujemo z namero delovati dobro zase in za druge, ukrepamo in ustvarjamo nov svet.

Ko ne delujemo več iz jeze, to pomeni, da ustvarjamo svobodo v sebi. To je drugačno stanje duha in bivanja. Namesto da bi nam stvari ves čas sprožale samodejne odzive »boj ali beg«, se zavedamo in imamo svobodo izbire, kako želimo na nekaj odgovoriti, namesto da bi se le samodejno odzvali.

Razmislite o tem, kako je biti besen in jezen zaradi tega, kar drugi ljudje rečejo. Se počutite dobro? Ali vam to črpa energijo? Vam morda pomaga spremeniti stvari? Ali se ljudje bolje odzivajo na vaše ideje, ko ste jezni ali ko ste mirni in odprti?

*mag. Mateja Lenarčič, direktorica in ustanoviteljica MEDIUS, Inštituta za čuječnost in mediacijo, certificirana učiteljica MBSR na University of Massachusetts, Medical School v ZDA in na Institute for Mindfulness-Based Approaches v Berlinu v Nemčiji. Več na: www.institut-medius.si, info@institut-medius.si, facebook.com/institutmedius

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani Viva, Medicina & ljudje:

https://medicina.finance.si/8986063/Dolgotrajna-jeza-zamere-in-bes-delujejo-kot-pocasen-strup