Kaj narediti za izpopolnjujoče življenje? Spustiti iluzije in odvreči maske

Mateja Lenarčič, 17.09.2021, Sensa

Tudi vas sedanje razmere in tempo življenja že utrujajo, radi pa bi le notranje mirno, zadovoljno in avtentično živeli?

Za spremembe rabimo začeti pri sebi. Spremenimo lahko le sebe. In sedanje razmere so idealne za to. Kot pravi Mahatma Gandhi: “Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.”

Živimo v kulturi kronične raztresenosti in nepozornosti, ki jo napaja tempo sodobnega življenja. Že v šolah in kasneje na delovnih mestih potiskajo k večopravilnosti in s tem naša pozornost postaja vedno bolj razpršena. Obkroženi s razno stimulacijo postanemo hitro zdolgočaseni, nemirni in nagnjeni k zasvojenostim vseh vrst. Kot je poudarjala klinična psihologinja in avtorica Anne Wilson Schaef, je v interesu potrošniške družbe, da nas naredi odvisne in nas rahlo omrtviči kot zombije.

Otopelost in zaspanost sta tudi simptoma iluzije. Na biološki ravni zaspanost nastopi, ko smo utrujeni ter se rabimo odpočiti in obnoviti. Lahko pa sta zaspanost in otopelost preprosto zabloda uma, iluzija, ki prinašajo zapeljivo pozabo, da um preprosto noče videti in beži pred resnico.

Kratkoročno je sicer morda lažje živeti v iluziji in coni udobja, si nadeti »masko« ter videti in slišati le tisto, kar nam na primer »servirajo« glavni mediji oz. kar hočemo videti in slišati. Včasih tudi ni najlažje videti stvari, take kot so. Vidimo le kar želimo verjeti, ne glede na realnost. Si nadeti masko ali rožnata očala in zoženi pogled ter se pretvarjati. A na dolgi rok je to lahko zelo škodljivo za nas.

Iluzija je tudi takrat, ko se na zunaj zdimo uspešni, imamo vse, kar lahko kupimo z denarjem in na zunaj zgleda vse v redu, medtem ko imamo globoko v sebi pomanjkanje notranjega miru. Živimo svoje življenje na avtomatskem pilotu. Hodimo po ulici in se vračamo domov, ne da bi registrirali, kje smo in kaj se dogaja, smo izgubljeni v svojih mislih, na primer se vozimo z avtom do cilja, parkiramo in spoznamo, da se celotne vožnje sploh ne spomnimo ali pa pojemo hrano in pojma nimamo, kam je izginil obrok in kakšen je bil okus hrane. Cela obdobja našega življenja lahko tako izginejo.

Veliko preden je maska dobila tudi sedanji pomen, da tudi polarizira, razdira ali je celo modni dodatek, je “nošenje maske” pomenilo, da se ne pokažemo taki, kot v resnici smo.

Lahko nosite masko, da skrijete svoje resnične občutke in čustva ali tisto, za kar menite, da so vaše slabosti. Morda boste nosili masko, da boste bolj ustrezali nekomu ali pa napredovali na delovnem mestu. Nekateri na primer nosijo maske in nadaljujejo s svojo fasado, ker se zelo trudijo za svojo idealno zunanjo podobo, lahko tudi zavedno ali nezavedno manipulirajo zaradi svojih neozaveščenih vzorcev.

Težava pa je v tem, da maske niso resnične in kar maske nekaj časa še lahko skrivajo, na dolgi rok ne ostane nevidno. Nošenje maske je tudi samozavajanje, kar vas dolgoročno zelo vleče navzdol in izčrpava ter hkrati tudi lahko skriva pred vami vašo neodkrito moč in vaše talente.

Tudi v poslu je voditi na tak način zelo utrujajoče. Pogosto je razlog za nošenje maske, da ne želite pokazati svoje ranljivosti. Svojo ranljivost vidite kot šibkost, namesto da bi jo videli kot notranjo moč. Ranljivost je del avtentičnosti. Omogoča vam, da se v celoti pokažete, se globlje povežete z drugimi in tudi druge povabite k rasti.

Torej, namesto da bi si danes nadeli drugo masko, tvegajte in bodite to, kar v resnici ste.

Trening čuječnosti in določene tehnike meditacije nas zbudijo iz tega transa iluzij, »mask« in nepozornosti. Čuječnost nas iz iluzij in zablod premakne v to, da vidimo jasno. S čuječnostjo in tehnikami MBSR »Mindfulness – Based Stress Reduction« se lahko prebudimo iz zablode. Lahko živimo bolj polno, lahko ljubimo bolj polno, smo bolj prisotni in živi. Lahko izražamo sebe, svojo pravo naravo, svojo avtentičnost, svojo iskrenost, integriteto, svoje kvalitete in potenciale.

Ne rabimo več nositi neke zunanje fasade in se skrivati za maskami. Niti govoriti in ne delovati več na način, ki nam bi ga morda kdo vsiljeval. Smo bolj spontani, se lahko samo-uresničujemo in sledimo sebi. Živimo bolj polno življenje. Raziskujemo, se razvijamo, napredujemo, se učimo o sebi in hkrati pomagamo tudi drugim.

Največje zadovoljstvo v življenju je, ko delujemo v skladu z našo pravo naravo, ko sledimo sebi, ko poslušamo sebe, čutimo notranjo mirnost, zadovoljstvo in izpopolnjenost.

Avtorica prispevka:

mag. Mateja Lenarčič, direktorica in ustanoviteljica MEDIUS, Inštituta za čuječnost in mediacijo, Certificirana MBSR učiteljica na University of Massachusetts, Medical School v ZDA in na Institute for Mindfulness-Based Approaches v Nemčiji.

Medius, Inštitut za čuječnost in mediacijo

Izvaja izobraževanja, delavnice in MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) programe obvladovanja stresa na temelju čuječnosti za posameznike in organizacije, delavnice čuječe komunikacije in čuječega dialog ter individualno svetovanje s pomočjo tehnik čuječnosti in MBSR. Pomaga vam razvijati veščine in znanja za lažje obvladovanje stresa, soočanje z življenjskimi preizkušnjami in izzivi v zahtevnejših situacijah, izboljšanje psihofizičnega zdravja ter polnejše življenje.

www.institut-medius.si, info@institut-medius.si, facebook.com/institutmedius

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani Sensa:

https://sensa.metropolitan.si/osebna-rast/kaj-narediti-za-izpopolnjujoce-zivljenje/