Kako lahko čuječnost pomaga?

Odgovarja mag. Mateja Lenarčič, mednarodno certificirana učiteljica čuječnosti, MEDIUS, Inštitut za čuječnost in mediacijo.

Piše: Andreja Žibret, 19.10.2022, Delo

O čuječnosti se v zadnjem času veliko govori, lahko prosim na kratko predstavite, za kaj gre?

Čuječnost, angl. mindfulness, je zelo priljubljena in pod tem pojmom si lahko predstavljamo marsikaj, dokler je ne izkusimo. Glavni elementi čuječnosti so zavedanje, da smo v tem trenutku prisotni v svoji notranji stabilnosti, da smo osredotočeni tam, kjer želimo, hkrati pa ne sodimo, temveč sprejmemo vse tako, kot je, lahko pa se s čim seveda tudi ne strinjamo. Ko iz tega stanja delujemo, lahko marsikaj naredimo – v svoje dobro in dobro drugih. Je metoda mentalnega treninga. Izhaja iz več kot 2500 let starih meditativnih praks. Čuječnost je sposobnost vsakega človeka. Je spretnost, ki se je lahko naučimo, če smo jo na poti življenja pozabili, in jo razvijamo z raznimi tehnikami. Je stanje, ko smo v stiku s samim sabo in svojim okoljem.

Ali se starejši vključujejo v tečaje čuječnosti, ali so nad njo bolj navdušeni mladi?

Starejših udeležencev je več kot mladih. Učenje in vadbo teh življenjsko pomembnih veščin počasi že vpeljujejo v boljših šolah, na fakultetah, v zdravstvu in delovnih okoljih. Starost pri tej praksi ni pomembna. S čuječnostjo namreč nikoli ni prepozno začeti. Kot pravi dr. Jon Kabat Zinn, dokler smo živi in dihamo, jo lahko prakticiramo. Pomembna je le lastna motivacija, da želimo kaj spremeniti pri sebi, se naučiti oziroma predvsem od-učiti.

Najpogosteje nas do tega pripeljejo življenjske preizkušnje in izzivi, lahko v študentskih letih, med delovno dobo ali po upokojitvi. Ozaveščenost še ni tako velika, da bi se vpisovali v tečaje preventivno, običajno se vpišejo, ko se spoprijemajo s kakšnimi težavami.

Za koga je še posebno priporočljiva?

Tehnike so različne in individualno prilagojene. Posebej primerne so za tiste, ki bi radi zmanjšali stres, povečali koncentracijo, spomin, intuicijo, izboljšali odnose, stik s sabo, bolje poskrbeli zase in za svoje psihofizično zdravje, mentalno energijo, se naučili postaviti meje, odgovoriti, namesto da se avtomatično odzovejo, usvojili tehnike čuječe komunikacije, okrepili imunski sistem in povečali zadovoljstvo v življenju. Torej za tiste, ki se želijo naučiti veščin in tehnik, kako si sami pomagati pri spopadanju s stresi in pretresi v življenju ter občutki negotovosti, notranjega nemira, razpršenosti, utrujenosti ali nespečnosti. Tudi kako se spoprijemati z občutki strahu in zaskrbljenosti v teh časih, kako si pomagati pri zdravstvenih težavah in preventivno poskrbeti za svoje zdravje. Se naučiti tehnik, ki omogočajo, da človek izstopi iz ustaljenih in pogosto škodljivih vedenjskih vzorcev.

Kako lahko pomaga tudi starejšim pri njihovih težavah?

Udeleženci tečajev, tudi starejši, pripovedujejo, da čutijo več sproščenosti, stabilnosti, gotovosti in miru v sebi, več moči in energije, da se počutijo bolj prisotni v trenutku, zbrani in osredotočeni ter bolje spijo. Nekaterim zelo pomaga tudi pri kronični bolečini in čustvenem odzivu nanjo. Izboljšata se splošno razpoloženje in počutje. Znanstvene raziskave dokazujejo, da praksa čuječnosti in tehnike zmanjšanja stresa s čuječnostjo (MBSR) pomagajo za izboljšanje spomina, kot preventiva proti demenci, pri nespečnosti, izboljšajo sposobnost duševnega delovanja, znižajo srčni utrip, krvni tlak, zmanjšujejo raven stresnega hormona kortizola, krepijo imunski sistem, splošno zdravje in kakovost življenja. Ni pa to čarobna palica čez noč. Pravi učinki se pokažejo, ko redno treniramo vsaj osem tednov. Študije kažejo vrsto pozitivnih sprememb že, če vadimo od 15 do 20 minut na dan.

Lahko opišete kakšen preprost način, kako si lahko pomagamo sami?

Za prvi stik s prakso čuječnosti predlagam enostavno, kratko vajo, nekaj minut za začetek. Izberite si udoben položaj, lahko sedite ali ležite. Zaprete oči, začutite stik stopal s tlemi, stik zadnjice s stolom ali podlago, roke, ki počivajo v naročju ali na stegnih, ramena, ki spuščeno visijo navzdol. Čutite hrbtenico, stabilnost, sedite sproščeni, brez odvečnih napetosti, začutite prostor okoli sebe, morda zrak … Pozornost nato usmerite v dih, v trebuhu za začetek. Le opazujete, kako se ob vdihu trebuh dviga in ob izdihu spušča, nič ne nadzirate diha. Dovolite, da telo diha samo. Če vam kaj odvrne pozornost, na primer zvok ali misel, to samo zaznate in, vsakič znova, spet usmerite pozornost na dih v trebuhu, plitev ali globok dih, tak, kot je, je v redu, ga samo opazujete. Nato počasi odprete oči. To je bila le ena kratka vaja za primer in kratko izkušnjo. Tehnike v sklopu tečajev čuječnosti in programov MBSR pa so različne. Pravi učinki se pokažejo, ko jih redno prakticiramo ter si vzamemo čas za vsakega udeleženca na tečaju.

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani časopisa Delo:

https://www.delo.si/magazin/generacija-plus/kako-lahko-cujecnost-pomaga/