Včasih ni lahko poskrbeti zase. Potreben je pogum, da vidimo stvari, kot so.

Kako poskrbeti zase?

Mateja Lenarčič, 22.12.2020, Sensa

Da lahko nato prispevamo, pomagamo tudi drugim.

Da lahko nato stopimo naprej in svetu prinesemo svojo mirnost, srčnost in pogum, modrost in sočutje. Da lahko globoko prisluhnemo ter se odločamo in delujemo modro in pogumno.

Kdaj? Zdaj je čas za spremembe. Kje? Začnimo tukaj, pri sebi. 

Pri tem, kako poskrbeti zase, se najprej vprašajmo, ali so naše izbire podpirajoče ter nas negujejo in hranijo ali nas izčrpavajo. Kaj me podpira in kaj ne? Kaj daje energijo? Kaj vzame energijo? Kratkoročno in dolgoročno.

Kako se pri tem zavedamo raznih zunanjih vplivov od medijev, uporabe digitalne tehnologije, do hrane, hrupa ipd.? Vprašajmo se, ali naredim izbiro in če ja, v katero smer. Ali se zgodi samo od sebe, kot navada? Na primer, kako se zavedamo svoje prve jutranje kave ali branja raznih novic v medijih. Kako to vpliva na naše počutje in zdravje? Ali je to navada, ki nas osrečuje in nam bogati življenje ali ne? Ali je morda zadaj za to navado kakšna skrita potreba? Morda dovoliti si nekaj prijetnega, odklopiti, biti informirani, se počutiti povezano ali je morda namen blokirati in se izogniti neprijetnim telesnim občutkom, mislim, čustvom…

Kako poskrbeti zase, je tudi ena izmed pomembnih tem našega 8-tedenskega MBSR programa obvladovanja stresa na temelju čuječnosti. Program je namenjen vsem odraslim, ki čutite, da vas stres obremenjuje v vsakodnevnem življenju in si želite z rednim izvajanjem tehnik za obvladovanje stresa izboljšati kakovost svojega življenja.

Vprašajmo se, kako lahko živimo na bolj zdrav način ter kaj nas ovira pri tem, da bi lahko naredili izbire, ki nas podpirajo in hranijo. 

Včasih ni lahko poskrbeti zase. Rabimo pogum, da vidimo stvari, kot so. Opazovati svoje navade, svoj način življenja, svoje misli, čustva, telesne občutke… A majhni koraki lahko zrastejo v modro delovanje.

Gre za nas, za naše življenje, da se znamo ustaviti. Da ne sledimo umu, ki hoče več in več in se ne ustavi…um se ne bo ustavil… Lahko ga le opazujemo in se sami zavestno odločimo, da se bomo ustavili, si vzeli čas zase. Nato se bo počasi še um ustavil. Rabimo izkušnjo, kako je, ko stopimo iz navade. Ujetost v navade, v svoje vzorce, zataknjenost v mislih in čustvih, ta vrtinec avtomatizmov nas lahko pripelje tudi do pregorelosti. Sami sebi lahko skrajšamo življenje za več let.

Morda pa se sedaj rabimo ustaviti. Se vrniti v stik s sabo, s svojo notranjo močjo, se ponovno naučiti slišati sebe, zaupati in slediti svoji notranji modrosti. S tem pridobimo jasnost, lahko opazujemo izzive s širše perspektive in nato delujemo na način, ki je dober za nas in za druge.

Kdaj? Zdaj je čas za spremembe. Kje? Začnimo tukaj, pri sebi. 

Avtorica prispevka:

mag. Mateja Lenarčič, certificirana MBSR učiteljica, certificirana učiteljica joge, TA 101

Medius, Inštitut za čuječnost in mediacijo

Izvaja izobraževanja, delavnice in MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) programe za posameznike in organizacije ter individualno svetovanje na temelju čuječnosti.

več na: 

institut-medius.si

facebook.com/institutmedius

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani Sensa: https://sensa.metropolitan.si/za-navdih/vcasih-ni-lahko-poskrbeti-zase-potreben-je-pogum-da-vidimo-stvari-kot-so/