Kako ohranjati mentalno energijo in krepiti jasnost uma

Mateja Lenarčič, pomlad 2023, Viva, Medicina in ljudje

Večinoma se zavedamo virov energije, kot so zdrava prehrana, telesna vadba in dovolj spanja, večkrat spregledani vir pa je energija uma.

Med delovnim dnem je pomembno, da imamo dovolj fizične in tudi mentalne energije. Dnevno namreč razpolagamo z določeno količino energije, ki jo rabimo znati pridobivati iz različnih virov, jo ohranjati in z njo pametno upravljati, sicer pride nezbranosti in utrujenosti, dolgoročno pa do izčrpanosti in tudi bolezni.

Poglejmo, kako naše misli vplivajo na našo energijo in kako nam jo čuječnost pomaga prihraniti. Nekatere živali hibernirajo čez zimo, da ohranijo dovolj fiziološke energije. Hibernacija umiri srčni utrip in upočasni presnovo, kar omogoči živalim, da dlje časa preživijo z malo ali nič. Kaj če bi lahko podobno zmanjšali porabo energije, da bi trajala cel dan in bi jo imeli več točno takrat, ko jo potrebujete? Izkazalo se je, da lahko in da nam zato ni treba prespati zime. Trening čuječnosti je v resnici nekoliko podoben hibernaciji.

Ko so raziskovali, kako na porabo energije učinkuje že ena od osnovnih meditacij čuječnosti z osredotočenostjo na dih, so se že po nekaj minutah pokazale podobne spremembe kot pri hibernaciji živali, na primer manjša poraba kisika in upočasnjeno dihanje. Telo testirancev je bilo v stanju, ki spominja na globok spanec, kljub dejstvu da je bil njihov um osredotočen in zaveden. Če se te spremembe zgodijo že v nekaj minutah, si predstavljate, koliko energije lahko prihranite z daljšo in redno prakso čuječnosti?

Um vandra skoraj polovico dneva

Znanstvene raziskave kažejo, da brez rednega treninga čuječnosti, naš um vandra brez cilja skoraj polovico dneva. Ko naš um vandra, ko nismo osredotočeni, se naša energija razprši. Ne le da vandrajoči um porablja našo dragoceno mentalno energijo, pomembno vlogo igra tudi, kam naš um odvandra. Ko nas skrbi ali nas je česa strah, smo anksiozni ali čutimo močno frustracijo, žalost ali jezo, lahko naše misli hitro uidejo izpod nadzora, se jih niti dobro ne zavedamo in že imamo polno glavo misli ter se lahko hitro znajdemo v začaranem spiralnem krogu negativnih misli in poplavi močnih neprijetnih čustev. Tako lahko hitro porabimo mentalno energijo. Neprijetna čustva, kot so jeza, strah itd., so sicer do neke mere koristna in potrebna ter že evolucijsko gledano namenjena preživetju, a so zelo velik porabnik energije. Pomembno je, da jih ne potlačimo niti se ne utapljamo v njih, ampak si jih dovolimo začutiti in se jih nato naučimo transformirati v spremembo in notranjo moč.

Tudi spirale močnih pozitivnih misli so lahko izčrpajoče, na primer ko nestrpno pričakujemo nek dogodek in ne moremo nehati misliti nanj. Vse to razmišljanje porablja glukozo in kisik, kar je gorivo za naše možgane. Naše misli močno vplivajo na naše mentalno zdravje in počutje, zato je lahko pozitivno ali negativno dolgotrajno razmišljanje mentalno in fizično izčrpajoče.

Nevroznanost nam nudi številna spoznanja o delovanju naših možganov in našega uma, predvsem pa je dejstvo, da za uspešnost pri delu in v življenju potrebujemo jasne misli in zbranost. S treningom čuječnosti med drugim krepimo svojo zbranost in zavedanje, kar nam omogoča razvijanje sposobnosti, da sami izberemo, da se fokusiramo na tisto, kar želimo, in to toliko časa kolikor sami želimo. Tako najbolje ohranjamo mentalno energijo.

Ena od strank je z vadbo čuječnosti med drugim zaznala, kakšen negativni vpliv ima gledanje televizije na njeno energijo. Po dolgem delovnem dnevu je imela navado se usesti pred televizijo kot način sprostitve. A zaznala je, da jo na splošno televizija bolj izčrpa, kot napolni z energijo. Za eksperiment je med večerjo ugasnila televizijo in šla z družino raje na sprehod ali pa ven za nekaj časa. Čeprav je bilo na začetku nekaj odpora s strani družinskih članov in se je bilo treba soočiti z eno dolgotrajno in močno navado, je bila že po nekaj dneh presenečena, koliko več energije ima sedaj zvečer in kako je to tudi izboljšalo kvaliteto družinskega časa.

Štirje načini za ohranjanje mentalne energije

Biti prisotni. Kadar naš um brezciljno vandra, s tem porablja dragoceno energijo, ki bi lahko bila bolje porabljena pri drugih opravilih. Ko pa smo prisotni v trenutku, optimiziramo porabo energije.

Vzdrževanje ravnovesja. Opazovanje naših misli in zavedanje nagnjenosti uma, da hitro podleže k stvarem, ki jih želimo, ali beži od stvari, ki jih ne želimo, je zelo pomembno. Zavedanje negativnih ali pozitivnih miselnih spiral nam omogoča ohranjati ravnovesje. Z vzdrževanjem ravnovesja v umu lahko nadalje ohranjamo energijo.

Zavedne izbire in odločitve. Za upravljanje mentalne energije, se rabimo zavedati vpliva naših izkušenj na našo energijo. To zavedanje nam pomaga, da zavestno izberemo, kako bomo porabili svoj čas. Izogibajte se večopravilnosti (multitasking). Prvo pravilo mentalne učinkovitosti je, da izberete eno opravilo in se ga držite. Opazujte, kakšen vpliv na vašo energijo ima, ko ne skačete iz enega naloge na drugo.

Upoštevanje ciklov. Naša mentalna energija naravno teče čez dan v ciklih, kar je zelo povezano s spanjem, prehrano in ravnijo telesne aktivnosti. Preprosto nismo vedno na višku mentalne izvedbe. Večina ljudi ima največ energije zjutraj po dobrem nočnem počitku. Raven energijo nato upada do kosila in potem spet naraste pozneje popoldne. Ko se čuječe zavedamo pretoka naše energije, nam to omogoča biti bolj strateški pri tem, kaj delamo in kdaj. Na primer, če rabimo izvesti neko kompleksno analizo ali rešiti kompleksen problem, je najbolje, da se tega lotimo, ko je naša raven energije visoka. Dela, kot so prebiranje e-mailov, pa lahko učinkovito izvedemo tudi z nizko ravnijo energije.

Namigi za upravljanje z mentalno energijo

Vzemite si čas v naslednjem tednu in opazujte, kako vaše misli vplivajo na vašo energijo, kot tudi kako se vaša energija naravno spreminja čez dan.

Razmislite o načinih, kako si okrepiti svojo mentalno energijo s prisotnostjo v trenutku, vzdrževanjem ravnovesja, zavednimi izbirami in odločitvami ter upoštevanjem dnevnega cikla energije.

Naše misli niso samo zrak. Naše misli so vibracija, so naša energija, kot opozarja tudi znani citat pisatelja Ernesta Holmesa: »Kamor gre um, tja gre energija.« Na kaj mislimo in koliko časa za to porabimo, o pozitivnem ali negativnem, ima izjemen vpliv na našo mentalno energijo. Moč naših misli gre lahko še veliko dlje, a to izkušnjo je treba doživeti.

Trening čuječnosti po znanstveno priznani metodi MBSR »Mindfulness-Based Stress Reduction« nam med drugim pomaga ohranjati tudi mentalno energijo. Bolj kot razvijamo fokus in bolj kot se zavedamo miselnih procesov, lažje zaznamo miselne predstave, iluzije ali stiske, ki si jih včasih sami ustvarimo. Tudi pravilno dihanje, ki ga ozaveščamo s čuječnostjo, je zelo pomembno za negovanje naše energije.

*Mag. Mateja Lenarčič je direktorica MEDIUS-a, Inštituta za čuječnost in mediacijo, mednarodno certificirana učiteljica MBSR in MBCL, specializantka TA – svetovalka, trenerka, predavateljica

www.institut-medius.si

info@institut-medius.si

facebook.com/institutmedius

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani Viva, Medicina & ljudje:

https://viva.bhc.si/10952031/kako-ohranjati-mentalno-energijo-in-krepiti-jasnost-uma?src=undefined