Postavite meje in preprečite izgorelost

Mateja Lenarčič, zima 2023, Viva, Medicina in ljudje

Se tudi vi počutite, kot da ni več razmejitev med delom in časom zase? Imate občutek, da je stalna razpoložljivost postala nova »normalnost«? Se vam dan zdi prekratek za vse? Opažate, da se težje koncentrirate kot včasih in delate kot robot po »avtopilotu«, da zmorete izpolniti vse dnevne obveznosti?

Zasuti smo z delovnimi obveznostmi, poplavo informacij, motnjami in prekinitvami zaradi raznih digitalnih naprav (e-pošta, telefonski klici, SMS, Facebook, Viber, Whatsapp, Linkedin …), skrbmi in opravki za otroke, družino ali starejše, poskusi ostati povezani s prijatelji …

Postavljanje mej je nujno, da preprečimo svojo izčrpanost in izgorelost. Z razvijanjem čuječnosti z znanstveno priznanimi tehnikami MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) se je mogoče tega naučiti, s tem pa tudi bolj sočutnega, zdravega in kakovostnega življenja.

Kako čuječe postaviti meje?

Določite si krajše odmore v svojem delovniku in tako zavestno ustvarite mejo. Meje zahtevajo zavestne in disciplinirane odločitve. Na primer, ko končate sestanek, si vzemite pet minut in uporabite krajšo MBSR-tehniko – vajo čuječnosti za vnovičen stik s sabo. Tako znova osredotočite um in telo, da bosta pripravljena na naslednji del dneva.

Ko je čas za kosilo, zaprite računalnik, pustite telefon na mizi ali pa izključite zvonjenje in čuječe hodite do restavracije ali kuhinje. Začutite stik stopal s tlemi in svojo pozornost usmerite na korake vsakič, ko vaš um odvandra na delo. Če ste doma z družinskimi člani, jih povabite, naj se vam pridružijo, ko pripravljate kosilo, in se med obrokom povežite. Ti kratki odmori so pomembni. Pomagajo vam razvijati prožnost in odpornost v zahtevnejših urnikih.

Določite si čas brez tehnologije in takrat ugasnite telefone in računalnike. Vsaj eno uro pred spanjem izklopite vse zaslone. Naj ne bodo v vaši spalnici. Tako kot pazite, da je tehnologija napolnjena z energijo, poskrbite tudi zase – vsak dan se odklopite od tehnologije za nekaj časa. To vam bo omogočilo tudi globlje povezovanje s sabo, družino in prijatelji. Tehnologija ne more nadomestiti pristne, človeške povezanosti. V pogovoru ali na sestanku z nekom, ki je z enim očesom na telefonu, ni mogoče razviti pristne povezave in je to nespoštljivo. Pomislite, kako se počutite, ko se pogovarjate z nekom in nenehno pogleduje na svoj telefon.

Trening čuječnosti z vadbo MBSR-tehnik pomaga postaviti zdrave meje v odnosih, ki so odločilnega pomena za naše fizično in psihično zdravje ter kakovostne odnose. S temi tehnikami razvijamo tudi občutek, kdaj so naše osebne (fizične in psihične) meje prekoračene.

Kako vemo, da je nekdo prestopil našo osebno mejo?

Če imate občutek, da vas nekateri ljudje ne spoštujejo in da vas nekateri odnosi izčrpavajo, se počutite prezrte in neslišane, se vprašajte, katera vaša meja je bila prekoračena. To bomo najlažje prepoznali, če bomo pozorni na svoje telesne občutke, čustva, misli in vedenje, ko bomo z nekom v komunikaciji, kar nam pomaga ozaveščati vadba čuječnosti. Telo nam vedno sporoča in daje znamenja, ko smo blizu osebne meje.

Ko nekdo prestopi našo mejo, bomo najverjetneje začutili neprijetne občutke v telesu. Morda bo sledila tudi kakšna misel, na primer: »Tole pa gre predaleč.« Ko nekdo prekorači naše meje, najpogosteje začutimo tudi jezo.

Postavljanja meja se lahko naučimo

Veščine zdravega postavljanja meja se lahko naučimo. To je seveda proces, ki zahteva določen čas in našo pripravljenost spoznavati sebe, ozaveščanje in spreminjanje vzorcev in odzivov. Vodilo za postavljanje meja je zavedanje samega sebe, svojih vrednot in prioritet. Bodite pozorni na situacije, v katerih vam energija odteče. Ko si boste odgovorili in oblikovali pri sebi jasne informacije o tem, kaj je za vas najpomembnejše, lahko naredite večji korak pri sporočanju tega drugim. Bodite čuječi v svoji komunikaciji in vedenju.

Čuječnost v osebni praksi ali prek svetovanja na temelju čuječnosti lahko pomaga z upočasnitvijo izkušnje razvijati zavedanje in s tem možnosti, kadar so prekoračene vaše meje. Čuječnost vam pomaga jasneje določati svoje meje in razvijati občutek, kdaj jih prečkate, ter se bolj zavedati znamenj, če so vaše meje prekoračene.

Na videz je to lahko sicer preprosto, a dostikrat ni najlažje. S tem, ko razvijate zavedanje, kdaj so vaše meje prekoračene, imate več možnosti, kako se odzvati (ali ne odzvati). Namesto da se odzovete nezavedno, lahko izberete, kako zavestno postaviti mejo, kdaj biti bolj tog oziroma bolj prilagodljiv s svojimi mejami, odvisno od dane situacije ali odnosa.

Poskrbite zase

Meje so način, kako skrbeti zase. V idealnem primeru bodo ljudje spoštovali naše meje, ko jim bomo to jasno dali vedeti. Nekateri pa bodo storili vse, da se bodo uprli našim prizadevanjem za postavitev meja; prepirali se bodo, nas krivili ali pa ignorirali, manipulirali … In čeprav ljudem ne moremo preprečiti, da bi ravnali tako, se lahko naučimo postavljati jasne meje in s tem poskrbeti zase.

S čuječnostjo razvijamo zavedanje dogajanja v nas in okoli nas. To zavedanje nam omogoča, da ugotovimo, kaj je zdravo za nas. S čuječnostjo treniramo naše možgane, da se vedno znova vračajo v sedanji trenutek. Ko smo prisotni in v stiku s sabo, lahko učinkovito identificiramo meje za ohranjanje svojega zdravja. Pomembno je, da jih nato tudi jasno in dosledno predstavimo ter ocenimo možnosti in ustrezno ukrepamo, če se naše meje ne upoštevajo. Ko se zavedamo svojih telesnih občutkov, misli, čustev in vedenj, nam to zavedanje da vpogled tudi v to, kateri odnosi podpirajo naše meje in kateri jih stalno spodkopavajo.

*Mag. Mateja Lenarčič je direktorica MEDIUS-a, Inštituta za čuječnost in mediacijo, mednarodno certificirana učiteljica MBSR, specializantka TA – svetovalka, trenerka, predavateljica

www.institut-medius.si, info@institut-medius.si, facebook.com/institutmedius

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani Viva, Medicina & ljudje:

https://viva.bhc.si/10951874/postavite-meje-in-preprecite-izgorelost