Razvijanje sočutja nam lahko spremeni življenje

Mateja Lenarčič, pomlad 2023, Viva, Medicina in ljudje

Nedavne študije so dokazale, da ima razvoj sočutja in samosočutja pomembno vlogo pri podpiranju duševnega in fizičnega zdravja.

Medtem ko usmiljenje večinoma vodita strah in sentimentalnost, sta za sočutje značilna pogum in velikodušnost. Zlasti v zahodnih državah prijaznost do sebe ni tako očitna. Lahko smo strpni in sočutni do drugih, vendar zlahka izpustimo osebo, s katero imamo največ opravka v življenju – pozabimo biti sočutni do sebe. Praksa samosočutja ni egocentrična dejavnost.

Potrebujemo notranjega pomočnika

Sočutje je zavedanje bolečine in trpljenja – našega in drugih – ter pripravljenost in zavezanost ublažiti ju. Ne gre za samozapuščeno pomaganje drugim, niti za egocentrično samopomilovanje. Gre za zdravo ravnovesje med skrbjo zase in skrbjo za druge. Sočutje ni le vitalni del naše človečnosti, je tudi izjemno učinkovita veščina za izboljšanje našega življenja in življenja drugih.

Usposabljanje sočutnega uma izboljšuje duševno zdravje, učinkovitost in spoprijemanje s stresom posameznika. Posebej se priporoča pri ljudeh, ki trpijo zaradi samokritike. Večkrat poslušamo svojega notranjega kritika, medtem ko potrebujemo notranjega pomočnika. Če ne skrbimo dobro zase, je morda tudi težko zaznati, kaj potrebujejo drugi.

Program razvijanja sočutja do sebe in drugih

Naša raven sočutja do sebe in drugih ima pomembne posledice za naše zdravje in dobro počutje – fizično, mentalno, čustveno in odnosno. Vsak človek ima sposobnost sočutja. A iz različnih razlogov tega pogosto ne more razviti v celoti. Na srečo je s pomočjo prakse mogoče sočutje gojiti in krepiti, kar dokazujeta tudi nevroznanost in klinična medicina. To je tudi cilj vadbe sočutja, kot je program MBCL “Mindfulness-Based Compassionate Living”.

MBCL sta leta 2007 razvila psihiater in psihoterapevt dr. Erik van den Brink in Frits Koster, učitelj meditacije, nekdanji budistični menih, zdravstveni delavec. V programu MBCL sem se tudi sama izobraževala za vodenje tečajev, ki jih zdaj izvajamo tudi v Sloveniji. Program temelji na znanstvenem razumevanju pomembnosti in pozitivnih učinkov sočutja na podlagi različnih kliničnih študij. MBCL se tako postopoma pridružuje programu MBSR Mindfulness-Based Stress Reduction kot program, ki temelji na čuječnosti. Je znanstveno podprt in na čuječnosti temelječ učinkovit program za razvijanje sočutja do sebe in drugih ter spodbujanje duševnega in fizičnega zdravja.

V tujini je MBCL že razširjen v zdravstvu (za zdravstvene delavce, terapevte, kliente), izobraževanju, delovnem okolju, na področju svetovanja, skrbi zase in povsod, kjer se ljudje želijo naučiti metod za lajšanje stresa, bolečine in trpljenja ter živeti bolj zdravo in zadovoljno življenje.

Programi, primerni za vse poklice pomoči in podpore

Programi MBCL so posebej primerni in tako rekoč nujni za vse, ki delujejo v poklicih pomoči in podpore (svetovalci, pedagogi, medicinske sestre, zdravniki, psihoterapevti, psihologi, socialni delavci, delovni terapevti, vzgojitelji, coachi in podobno) ter druge strokovnjake, ki delajo z ljudmi, starše, vse odrasle v obdobju izzivov in za vse z željo po osebnem razvoju in pridobitvi tovrstnih veščin.

Usposabljanje sočutnega uma je lahko koristno za terapevte same za njihovo osebno zdravje, njihovo učinkovitost kot terapevtov ter za soočanje s stresom in »utrujenostjo zaradi empatije« pri delu. Terapevti se lahko tudi odločijo, da bodo svoje stranke eksplicitno učili v praksi sočutja. Seveda lahko terapevti uporabljajo posebne vaje za individualno učenje svojih klientov. Mnogi terapevti tako iščejo poti za vključitev sočutnega odnosa in vaj za negovanje sočutja v individualno delo s strankami.

Vse večji poudarek na produktivnosti v sodobni zdravstveni oskrbi pogosto spremlja »utrujenost od empatije« in pomanjkanje sočutja do sebe. Usposabljanje sočutnega uma poleg koristi za osebno zdravje, poklicno učinkovitost in spopadanje s stresom, pomaga tudi zmanjšati »utrujenost zaradi empatije« pri delu.

Tečaj temelji na čuječnosti

Program razvijanja zavestnega sočutja je namenjen vsem, ki jih zanima kako ravnati z bolečino, stresom in trpljenjem na bolj zdrav in prijazen način, kjerkoli se to pokaže v življenju posameznika: fizično, mentalno, čustveno ali odnosno.

Tečaj temelji na čuječnosti in udeležencem pomaga razviti in izkusiti sočutje do sebe in drugih. Udeleženci se učijo, kako se sočutno soočiti s težjimi občutki in zahtevnimi življenjskimi situacijami, bolje spoprijeti s težnjo po samokritičnosti ter občutku sramu in krivde.

MBCL je tudi program za obvladovanje stresa in preprečevanje izgorelosti. Lahko je še posebej v podporo ljudem, ki živijo z boleznijo in kronično bolečino. Posebne vaje pomagajo udeležencem izkusiti ključne vidike čustvenega počutja, kot so varnost, sprejetost, doživeti toplino in povezanost s seboj in drugimi. Priložnost, da raziščemo, kako se ponavadi odzovemo, ko se v našem življenju pojavijo težave, in da se naučimo orodij, kako postati topel in podpirajoč spremljevalec samega sebe.

Za vse, ki že imajo izkušnje z osnovno prakso čuječnosti, je to priložnost za nadaljevalno, poglobljeno prakso, s poudarkom na sočutju do sebe in drugega. Zelo koristen kot način za poglobitev čuječnosti s srčnostjo.

Na sočutje usmerjeno svetovanje se uvršča med pristope tretjega vala v razvoju kognitivno-vedenjske terapije in svetovanja. Pristop povezuje tehnike kognitivno-vedenjske terapije s tehnikami evolucijske psihologije, socialne psihologije, razvojne psihologije, budistične psihologije in s spoznanji nevroznanosti.

Raziskave potrdile pozitivne učinke

Ogromno je bilo že raziskav o blagodejnih učinkih prakticiranja čuječnosti in samosočutja na splošno. Vse bolj pa se proučujejo tudi specifični programi usposabljanja (samo)sočutja. Sam program MBCL je pokazal številne pozitivne učinke. Dosedanje raziskave potrjujejo:

  • povečanje čuječnosti, sočutja do sebe in drugih;
  • večje zadovoljstvo pri delu in skrb zase;
  • večjo lahkotnost in čustveno dobro počutje;
  • zmanjšajo se depresija, samokritičnost, tavanje misli, tesnoba in stres;
  • izboljšave v odnosih;
  • lažje spoprijemanje z življenjskimi izzivi;
  • pripomore k razvijanju zdravih navad, kot sta prehrana in fizična vadba;
  • izboljša se počutje, čustvena odpornost in kakovost življenja.

Samosočutja se lahko nauči vsak

Iskreno sočutje do drugih se začne s sočutjem do sebe. Sočutni um poskuša živeti tako, da bi bil koristen, ne škodljiv. To je notranja moč, ki nam omogoča, da smo bolj človeški – da priznamo svoje pomanjkljivosti, se iz njih učimo in naredimo potrebne spremembe s prijaznostjo in samospoštovanjem. Na srečo se lahko samosočutja nauči vsakdo. Razvijanje sočutja je rešitev, ki nam lahko spremeni življenje.

*Mag. Mateja Lenarčič je direktorica MEDIUS-a, Inštituta za čuječnost in mediacijo, mednarodno certificirana učiteljica MBSR in MBCL, specializantka TA – svetovalka, trenerka, predavateljica

www.institut-medius.si

info@institut-medius.si

facebook.com/institutmedius

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani Viva, Medicina & ljudje:

https://viva.bhc.si/10951355/Razvijanje-socutja-nam-lahko-spremeni-zivljenje